Новости и пресс-релизы

Офіційна заява найбільшого акціонера IDS Ukraine сім’ї Бадрі Патаркацишвілі щодо незаконного арешту корпоративних прав

Враховуючи суспільний резонанс, викликаний оголошенням АРМА конкурсу на управителя частиною активів Групи IDS, сім’я Патаркацишвілі вважає необхідним висловити свою позицію публічно.

Хочемо зазначити, що вказаний конкурс не ґрунтується на прийнятому Україною законодавстві про санкції. Конкурс є продовженням арешту акцій у надуманій та хибній кримінальній процедурі. Ця процедура грубо порушує наші права як акціонерів, які не перебувають під санкціями. На нашу думку, єдині результати, до яких ця процедура може привести — руйнування бізнесу та спори щодо компенсації збитків, завданих внаслідок грубого порушення прав власності.

Ми щиро підтримуємо Україну у боротьбі з агресором. Останнє, чого б ми хотіли зараз, це відволікати ресурси Міністерства юстиції України та Офісу Генерального прокурора на спори у міжнародних судах з питань порушення прав власності. Хоча у нас є значний досвід повернення активів через міжнародні суди, але нам дуже хотілося б уникнути потреби його застосовувати у цій ситуації. Тому всі ці місяці наші юристи докладають максимум зусиль, щоб донести до представників органів влади України позицію щодо неадекватності процедури, що застосовується.

Ми просимо Офіс Генерального прокурора провести перевірку обґрунтованості накладення арештів та передачі активів до АРМА, а також дати правову оцінку спробі фактичного вилучення власності акціонерів, які не перебувають під санкціями, через передачу майна в управління.

Довідкова інформація

Аркадій (Бадрі) Патаркацишвілі (1955 – 2008) придбав контрольний пакет акцій Borjomi у 2002 році. З 2002 до 2008 року Група IDS активно розвивалася і після 2008 року стала лідером на українському ринку мінеральної води. Група IDS у тій формі, в якій вона існує на ринку України, була побудована під керівництвом сім’ї Патаркацишвілі.

У 2013 році частка в бізнесі була продана «Альфа-Груп». На даний момент сім’я Патаркацишвілі володіє 34,83% Групи IDS. Також частки в Групі IDS належать Державі Грузія та низці міноритарних акціонерів.

Свій бізнес Бадрі Патаркацишвілі розпочинав у Грузії та продовжив розвивати його в Росії. Однак, після приходу до влади в Росії чинного режиму, сім’ю Патаркацишвілі було піддано переслідуванням, після чого сім’я назавжди залишила Російську Федерацію.

Починаючи з 2007 року сім’я Патаркацишвілі постійно проживає у Великій Британії, її члени є громадянами Великої Британії та Грузії.