Новини та прес-релізи

Кому все ж таки належить «Моршинська»? Правда і фейки

Після арешту корпоративних прав нашої компанії, в медіа просторі і соціальних мережах почало з’являтись досить багато дезінформації, викривлення фактів та неправдивих даних стосовно «Моршинської» та інших брендів нашої компанії. На запит суспільства і ЗМІ ми відкрито надаємо інформацію стосовно всіх питань, які ми отримали останнім часом.

Хто ж все-таки є акціонерами компанії та здійснює управління? Яке відношення до компанії мають М.Фрідман та інші російські акціонери?
Управління компанією здійснюється українською Радою Директорів. Наразі 34,83% акцій компанії належить сім’ї Патаркацишвілі, уряд Грузії володіє 7,73% акцій та міноритарні акціонери – 7,75%%, що разом складає більше 50%. Ті акціонери, які мають подвійне громадянство, одне з який російське (наприклад, бізнесмен Михайло Фрідман та інші акціонери), знаходяться під санкціями, відповідно до міжнародного законодавства та законодавства України не мають доступу до управління компанією і отримання доходу від її діяльності.

Чи отримують акціонери бенефіти, дохід та інші фінансові доходи?
Жоден з акціонерів не отримує доходу з діяльності компанії, всі доступні кошти в 2022 році були передані на благодійність. У минулому році було передано близько 100 млн гривень у якості благодійної допомоги ЗСУ, лікарням, переселеним особам та на деокуповані території і ця програма подовжена на 2023 рік

Які саме активи були заарештовані? Кому належать ці активи?
У червні 2022 року були заарештовані 100% акцій українських компаній групи. Більше половини з них, а саме 50,01%, належить непідсанкційним особам українського, британського та грузинського погодження. Арешт їх власності є порушенням українських та міжнародних законодавчих норм, зважаючи, що до цих осіб наша держава немає жодних претензій та накладених санкцій. 49,99% акцій належить особам, що перебувають під санкціями, маючи подвійне громадянство, одне із яких – російське і, відповідно, арешт мав бути накладеним саме на цю частину акцій, а не на всі 100% корпоративних прав. Всі непідсанкційні акціонери продовжать відстоювати свої права та власність у судах різних інстанцій – і в українських, і в міжнародних для повернення своєї власності.

Кого обрали управителем арештованих корпоративних прав?
Після оголошення конкурсу на управління 100% корпоративних прав ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» та ПрАТ «ІДС» у лютому 2023 року, управлінцем було обрано прямого конкурента, який має низьку позицію у галузі і зацікавлений у знищенні компанії і «Моршинської» з метою подальшого розвитку своїх власних брендів за рахунок цього, про що говорять його дії у медіапросторі. За 15 років існування бренд цієї компанії досяг лише 8% долі ринку, на відміну від «Моршинської», яка за цей же проміжок часу змогла зрости з 5% до 27%. Це стало можливим завдяки ефективній роботі топ-менеджменту компанії, команда якого незмінна майже весь цей час. І не зважаючи на досить важкі періоди, починаючи від епідемії ковіда, закінчуючи війною, керівництво зробило все можливе, аби бізнес залишився на плаву, продовжив свій розвиток та утримав лідерські позиції у галузі.
Важливо відмітити, що при виборі управителя було допущено ряд порушень законодавства. З юридичної точки зору, всі дії, що відбуваються навколо IDS Ukraine називаються рейдерством.

В чому незаконність дій АРМА та конкурента при проведенні конкурсу на пошук управителя корпоративними правами?
Згідно Закону про АРМА, управителем корпоративних прав у вигляді акцій може бути лише організація, яка має відповідну ліцензію від Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. При оголошенні АРМА конкурсу ця вимога до конкурсантів була відсутня, відповідно і обраний управитель не має цієї ліцензії, а отже – не може здійснювати управління.
Крім того, для призначення управителя необхідний дозвіл АМКУ щодо концентрації (тобто оцінка ризиків монополізації ринку та обмеження конкуренції). На даний момент ні ліцензії, ні дозволу, обраний управитель немає, що дає всі підстави стверджувати про незаконність дій.

Яка стратегія у компанії?
Ми, як законослухняна компанія, завжди діяли згідно законодавства та допомагали державі, відкрито надаючи всі дані, які були затребувані. З початку повномасштабного вторгнення компанія активно надає допомогу населенню, забезпечує роботою біля 3000 людей та сплачує податку – лише за 2022 рік було сплачено біля 700 млн грн податків. Наша компанія продовжить працювати на благо України, запускати нові продукти та підтримувати економіку. Ми відстоюватимемо та захищатимемо бізнес виключно у законодавчому полі, акціонери компанії, зважаючи на дії державних органів влади та конкурентів, продовжуватимуть боротьбу в українських та міжнародних судах.