Рейдери намагаються протизаконно змінити керівництво виробничого підприємства IDS Ukraine

IDS Ukraine протягом останнього року потерпає від рейдерської атаки, яку здійснює наш прямий конкурент ТОВ «Карпатські мінеральні води» за прямого протизаконного сприяння одіозного Національного агентства з розшуку та менеджменту активів, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі — АРМА).

В розвиток цих ганебних для України як правової держави подій сьогодні ми виявили в інформаційних ресурсах ухвалу Шевченківського районного суду м. Києва від 23.05.2023 р., яка свідчить, що цей орган судової влади разом з Бюро економічної безпеки України долучився до рейдерів, які намагаються знищити нашу компанію, яка є безумовним лідером ринку бутильованої питної води з часткою 40 %, одним з найбільших платників податків і роботодавців країни. Для цього задіяний найбільш розповсюджений серед рейдерів метод – незаконна зміна керівництва підприємства.

Зазначеною ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва В.О. Ковтуненка було задоволено заяву детектива БЕБ Паламарчука В.О., у якій той просив роз’яснити, чи може АРМА самостійно звільняти та призначати генерального директора компанії ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар”. Відповідно дл нього, АРМА «при здійсненні заходів з управління майном — корпоративними правами «INTERNATIONAL DISTRIBUTION SYSTEMS LIMITED» у вигляді 100% частки статутного капіталу ПрАТ МЗМВ «ОСКАР» з метою забезпечення збереження майна та збереження його економічної вартості має право одноособово здійснювати повноваження вищого органу ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод», у тому числі обрання (призначення) Генерального директора та припинення повноважень Генерального директора ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар».

По-перше, таке рішення є кричущою наругою над українським законодавством і прямо суперечить Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів». Повноваження АРМА щодо активів, отриманих ними в управління (у нашому випадку активом є цінні папери), регулюються ст. 21 вказаного Закону. Ч.1 ст. 21 якого чітко вказує: «Управління рухомим та нерухомим майном, цінними паперами, майновими та іншими правами здійснюється Національним агентством шляхом реалізації відповідних активів або передачі їх в управління». У розумінні Закону це значить, що приймаючи актив в управління, АРМА може або реалізувати його, або передати в управління. Інших дій АРМА Закон не передбачає. У випадку IDS Ukraine дана норма означає, що АРМА, приймаючи в управління цінні папери, має тільки одне повноваження – передати їх в управління управителю, обраному на конкурсних засадах, і на цьому повноваження АРМА згідно вимог Закону щодо отриманого активу закінчуються: Агентство не може самостійно призначати чи звільняти генерального директора — це в жодному разі не входить до його повноважень.

По-друге, особливе здивування викликає абсурдність позиції судді В.О. Ковтуненка. За півтора місяця до ухвали від 23.05.2023 р. (10 квітня 2023 р.) детектив БЕБ вже звертався до суду з аналогічною заявою. Але В.О. Ковтуненко відмовив йому у роз’ясненні. Зараз же ж цей самий суддя чомусь кардинально змінив свою думку і вирішив перебрати на себе повноваження Верховної Ради України та одноосібним рішенням змінити Закон про АРМА. Чим керувався даний суддя, приймаючи таке неправомірне рішення, достеменно невідомо, але його протизаконні дії ми будемо оскаржувати до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

На нашу думку, дії слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва В.О. Ковтуненко та детектива БЕБ В.О. Паламарчука можуть бути наслідком корупційної змови між суддею та АРМА, метою яких є реалізація злочинних намірів групи рейдерів, які намагаються знищити IDS Ukraine.

Оскільки для суспільства є очевидними порушення АРМА при проведенні конкурсу з відбору управителя і незаконність вибору «переможця» ТОВ «Карпатські мінеральні води», тамтешні чиновники вирішили залучити детективів БЕБ , які своїм повторним запитом на протизаконне роз’яснення суду допомогли організувати схему з повної заміни менеджменту захопленої компанії. А вже далі, заручившись протизаконним рішенням суду, руками АРМА ТОВ «Карпатські мінеральні води» буде планомірно «освоювати» бізнес конкурента, а точніше — послідовно його знищувати, всупереч антимонопольному законодавству переформатовуючи ринок на свою користь.
IDS Ukraine не вперше протистоїть протизаконним діям АРМА, тож і цю спробу знищити компанію на замовлення ТОВ «Карпатські мінеральні води» із залученням державних інституцій ми не залишимо без відповіді.

Перш за все, ми звертаємося до Вищої Ради правосуддя з вимогою негайно взяти під контроль справу про спробу рейдерського захоплення IDS Ukraine і покласти край безкарному свавіллю АРМА. Адже створення представниками державних інституцій та судової влади України прецеденту безкарного ворожого протизаконного поглинання лідера ринку його прямим конкурентом матиме своїм наслідком зростання недовіри міжнародної інвестиційної спільноти до влади України і може негативно вплинути на фінансування післявоєнної відбудови української економіки. І тому воно не залишиться без уваги вищого керівництва нашої держави і міжнародних інституцій.

Ми переконані, що українське правосуддя не має працювати «на замовлення», і зробимо все можливе для відновлення справедливості та законності.