Новини та прес-релізи

У Києві з’явилася крижана скульптура рисі

23 жовтня на бульварі Тараса Шевченка в Києві презентували льодову скульптуру рисі. Протягом декількох днів вона буде танути, поки повністю не зникне — так організатори проекту «Разом за природу» хочуть привернути увагу до важливості захисту рисі євразійської, рідкісного виду, що мешкає в Карпатах та на Поліссі. 

«Скульптура вагою понад 3 тонни і висотою майже 3 метри складається з 24 блоків криги. За теплої температури вона розтане за 3-4 дні. Ця інсталяція — наочний приклад того, як швидко ми можемо втратити безцінні види тварин, — говорить представник організатора Марина Соловйова, — Мета «Моршинської», яка походить з Карпат, зберегти природу унікального українського регіону. То ж ми намагаємося використовувати усі можливі інструменти, щоб привернути увагу до цієї теми: від креативних інсталяцій до підтримки системних природоохоронних програм».

Окрім крижаної рисі, яку презентують в центрі Києва, організатори вже за декілька тижнів відкриють стаціонарну 3-метрову скульптуру рисі авторства Петра Гронського, переможця конкурса «Символ Карпат»* в місті Моршин. Скульптура в Моршині стане не тільки новою туристичною атракцією, але й постійним нагадуванням про важливість збереження червонокнижного виду тварин, яких в Україні залишилося біля 500. 

Проект реалізується спільно з Всесвітнім фондом природи WWF Україна. 

«В червні цього року ми розпочали природоохоронну програму «Врятуємо рись», яка покликана забезпечити сталий захист рисі євразійської – найбільшої дикої кішки Європи, що живе і в Україні, —  розповідає керівник напрямку “Рідкісні види” Всесвітнього фонду природи WWF Україна Богдан Вихор. — Протягом 2019-2022 років в рамках програми ми зберемо дані про стан та чисельність популяції рисі в Карпатах і на Поліссі, проаналізуємо управління видом в місцях поширення, а також розробимо національний план дій зі збереження цього рідкісного виду. Щоб в повній мірі реалізувати задумане, критично важливою є підтримка нашої ініціативи соціально-відповідальними компаніями та державою».                                                                                    

*На початку 2018 року, в рамках всеукраїнської програми «Разом за природу»  проходило відкрите голосування на символ Карпат. У ньому серед 10 червонокнижних видів тварин перемогла рись євразійська.

Більше про проект https://www.morshynska.ua/csr