Новости и пресс-релизы

Офіційна відповідь IDS Ukraine на допис Олени Думи, голови АРМА

Група IDS Ukraine вважає за потрібне спростувати безпідставні твердження, які нещодавно були оприлюднені у особистому телеграм-каналі голови АРМА, Олени Думи, оскільки вони хибно висвітлюють реалізовувану менеджментом стратегію захисту довгострокових державних інтересів України.

  1. Робота менеджменту IDS Ukraine не має нічого спільного з міфічним «шаленим спротивом» і «представництвом інтересів російських олігархів», про що йдеться в дописі пані Думи.

За свою майже 30-річну історію IDS Ukraine заслужено здобула славу чесного та прозорого бізнесу, це з року в рік до війни підтверджувалося  аудиторськими висновками «великої четвірки» й оцінками незалежних експертів і журналістів. Ми пишаємося тим, що з 2008 р. є платником податків № 1 у своїй галузі, і вважаємо, що державне управління в Україні також має бути взірцем високих етичних принципів. Саме тому ми привертаємо увагу громадськості до порушень, які допущені деякими органами державної влади у справі IDS Ukraine і які можуть коштувати Україні колосальних фінансових і репутаційних втрат.

  1. Наша команда топменеджерів працює в практично незмінному складі майже 20 років і має свої чіткі пріоритети, які залишаються сталими та виключно проукраїнськими незалежно від складу акціонерів.

Саме ми, а не акціонери, побудували ефективний системний бізнес IDS Ukraine на 3000 робочих місць і створили потужний бренд «Моршинська», яким пишаються українці. Завданням акціонерів було лише затвердження функціонування та реінвестиція прибутку компанії – і як результат за останні 5 років спрямовано  2,4 млрд грн інвестицій на розвиток виробництва та створення нових видів продукції.

Саме завдяки нашому спільному рішенню з початку широкомасштабного вторгнення бізнес IDS Ukraine переведено на соціальні рейки. Ми зберегли робочі місця; сплатили державі 700 млн грн податків тільки за підсумками 2022 року; передали на 175 млн грн своєї продукції на потреби ЗСУ, МЧС, лікарень, переселенців, мешканців деокупованих територій. За сприяння Офісу Президента у співпраці з військовими адміністраціями ми надали більш ніж 5 млн літрів води постраждалим від катастрофи на Каховській ГЕС. Загальна сума благодійної допомоги перевищила 250 млн грн. І навіть в умовах війни обсяг капітальних інвестицій за рішенням менеджменту становив 425 млн грн.

І саме менеджментом забезпечується безперебійна й ефективна робота IDS Ukraine з моменту арешту активів. Всі дії нашої команди спрямовані на захист інтересів держави, які полягають у збереженні та збільшенні вартості активів, аби вони, як і раніше, були інвестиційно привабливими і цінними для стратегічних інвесторів у перспективі.

Отже, у IDS Ukraine немає жодних міфічних «добровільних представників російських олігархів» і жодного уявного «спротиву державі втримати економіку на плаву». Тут  є тільки справжні патріоти, які спочатку побудували бізнес, що приносить державі користь, а тепер докладають усіх зусиль, аби зберегти його вартість як джерело майбутніх державних доходів і забезпечення доходами 3000 сімей.

  1. Працюючи на збереження активів IDS Ukraine в інтересах держави, ми, зокрема, глибоко занепокоєні заниженням їхньої вартості обраним АРМА оцінювачем.

Відповідно до оприлюдненої АРМА інформації активи IDS Ukraine оцінені лише у $40 млн (при оцінюванні одного лише бренда «Моршинська» у $500 млн у рейтингу NV). Показово, що для проведення такого оцінювання АРМА з невідомих причин не зверталася у встановленому законом порядку  до нашої компанії задля отримання документів та інформації, що є необхідним для проведення оцінювання вартості акцій. Водночас ми маємо у своєму розпорядженні результати альтернативного незалежного оцінювання, що визначає удвічі більшу суму – $80 млн. Таке заниження вартості активів компанії є нічим іншим, як загрозою державним інтересам, про що йшлося вище і про що ми маємо інформувати громадськість.

Ми єдині з державою у відстоюванні національних інтересів і в кейсі IDS Ukraine ми на одному боці.

Ми жодним чином не чинимо перешкоди АРМА у виконанні цим органом державної влади визначених законом функцій. Менеджмент IDS Ukriane лише намагається вберегти українську державу від сумних наслідків протиправної націоналізації активів, які неминуче виникнуть як всередині країни, так і на міжнародній арені.

Дуже сподіваємося, що АРМА почне діяти виключно в межах і в спосіб, визначений законом.  Зі свого боку ми відкриті до діалогу та до будь-яких законних методів розв’язання проблем, створених при попередньому керівництві АРМА: спільно з нинішнім керівництвом Агентства заради економічної міцності української держави та добробуту українського народу.