Новини та прес-релізи

Фрідман та інші підсанкційні акціонери з 28 лютого 2022 року втратили контроль та управління в IDS Ukraine

IDS Ukraine вкотре наголошує, що з початку 2022 року Михайло Фрідман та інші підсанкційні акціонери в результаті арешту корпоративних прав та внаслідок реалізації міжнародних санкційних заходів усунені від управління, корпоративного контролю, отримання доходу чи будь-якого іншого впливу або розпорядження активом. Частка в бізнесі IDS Ukraine, яка має відношення до підсанкційних осіб, становить 49,99%.

Ми закликаємо законотворців України закріпити усунення підсанкційних акціонерів де-юре, а саме скоригувати законодавство для створення механізму юридично бездоганної конфіскації частки підсанкційних осіб. У майбутньому це дозволить Україні реалізувати вилучений юридично чистий актив на аукціоні та залучити до бюджету країни сотні мільйонів доларів, а з цим — здобути повагу міжнародних партнерів, для яких надзвичайно важливо верховенство закону й ефективна боротьба з корупцією.

Ми повністю підтримуємо санкційну політику України і також виступаємо за якнайшвидше вилучення частки осіб, які знаходяться під дією українських та міжнародних санкцій та нагадуємо, що 50,01% акцій компанії належить непідсанкційним акціонерам з Великої Британії, України та уряду Грузії. Тож будь-яке протиправне вилучення чи захоплення належних їм часток стане прямим порушенням принципу недоторканості законного права власності. А це потягне за собою вимоги про компенсацію збитків, завданих непідсанкційним акціонерам, з державного бюджету.

Ми маємо спільні з державою інтереси щодо збереження вартості найбільшої компанії галузі та її повноцінного функціонування, аби вона приносила користь Україні й особливо зараз, коли бюджетні надходження від бізнесу мають велике значення. З перших днів повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року IDS Ukraine відкрила власний гуманітарний та економічний фронт, а загальний масштаб проектів компанії на підтримку для людей та внесок в економіку України сягнув 1,3 млрд грн. Непідсанкційні акціонери і топ-менеджмент компанії прийняли рішення спрямовувати всі доступні у 2022-2023 році кошти на благодійність та гуманітарні потреби.

Довідка про компанію
IDS Ukraine — провідний національний виробник мінеральних вод, який понад 25 років працює на ринку України, пропонуючи споживачам відомі торгівельні марки: «Моршинська», «Моршинка», «Миргородська», «Миргородська Лагідна», «Aqua Life», «Аляска»» «Воля», «Лимонада». Компанія беззаперечний лідер галузі бутильованих вод і має значний вплив на її формування та розвиток. Загальна сума капітальних інвестицій IDS Ukraine, зокрема у виробництво, за останні 5 років склала 2,3 млрд грн. Залишаючись найбільшим платником податків та зборів у галузі, компанія перерахувала до бюджету країни майже 700 млн грн за 2022 р. Вона надає роботу 3 000 осіб і відіграє значущу роль як основний роботодавець для таких невеликих міст, як Миргород і Моршин. Від початку війни на потреби ЗСУ, лікарень, переселенців і мешканців деокупованих територій IDS Ukraine передала води на загальну суму 160 млн грн, а обсяг допомоги за благодійними проєктами сягнув 230 млн грн.

Додаткова інформація: pr@morshynska.ua