Новини та прес-релізи

IDS Ukraine: процес передачі в управління активів компанії відбувається з порушенням законодавства України

АРМА 13 березня оголосило про вибір управителем корпоративними правами IDS Ukraine у вигляді акцій компанію ТОВ «Карпатські мінеральні води». Згідно законодавства, для укладання договору між АРМА та обраним  управителем необхідно  провести оцінку арештованих активів та отримати дозвіл Антимонопольного комітету України (надалі  – АМКУ) на концентрацію. Зокрема, Закон встановлює наступне: переможець конкурсу  не пізніше  30 днів з дати оголошення результатів конкурсу зобов’язаний  звернутися до АМКУ із заявою  щодо отримання дозволу на концентрацію. Офіційно заявляємо наступне: ТОВ «Карпатські мінеральні води» так і не звернулось у визначений законом строк до АМКУ із заявою про отримання дозволу на концентрацію, чим порушило вимоги закону «Про захист економічної конкуренції».

«Стаття 22 Закону України «Про захист економічної конкуренції» визначає перелік ситуацій, які визнаються концентрацією стаття 24 вказаного закону визначає умови, коли необхідне попереднє одержання дозволу АМКУ чи адміністративної колегії АМКУ. Тобто, фактично ніякого переходу управління корпоративними правами до обраного АРМА управителя ТОВ «Карпатські мінеральні води»  не може відбутися без отримання дозволу АМКУ, проте переможець конкурсу так і не звернувся до АМКУ із відповідною заявою. », – повідомив Марко Ткачук, CEO IDS Ukraine.

За його словами, нещодавно отримана компанією IDS Ukraine відповідь від АМКУ містить чітку інформацію про те, що: «в період з 11.11.2022 (дати передання в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів) по 21 квітня 2023 року до Комітету не надходило заяв товариства з обмеженою відповідальністю «Карпатські мінеральні води» про надання дозволу на концентрації у зв’язку з оголошенням його переможцем у конкурсному відборі на управителя корпоративних прав компанії «International distribution systems limited»».

Також компанія IDS Ukraine попереджає про факти нечесної конкуренції та порушення законодавства – йдеться про вже виявлені факти переговорів з  торговими мережами ще не призначеним управителем – ТОВ «Карпатські мінеральні води» з метою просування своєї продукції й витіснення з ринку Моршинської. ТОВ «Карпатські мінеральні води» нав’язують торговим мережам пропозицію закуповувати Моршинську виключно в комплекті з Карпатською джерельною. Не маючи жодних правових підстав, коли немає дозволу АМКУ на концентрацію, не було проведено оцінку активів IDS Ukraine,  не було підписано договір про управління між АРМА та ТОВ «Карпатські мінеральні води» ще не призначений  управитель веде перемовини з позиції представника IDS Ukraine», – зазначив Марко Ткачук.

Компанія IDS Ukraine підкреслює: 13 квітня АРМА в результаті конкурсу обрало оцінювача активів компанії приватне підприємство «Габ’яно», яке є маловідомим гравцем на ринку оцінки. «Ми бачимо, що арешт активів нашої компанії і всі подальші дії відбуваються з суттєвими порушеннями законодавства, і ми вбачаємо в такому виборі АРМА оцінювача ризики ймовірного заниження реальної вартості активів нашої компанії. Для визначення саме реальної вартості активів непідсанкційні акціонери IDS Ukraine уже залучили незалежну компанію для оцінки активів», – повідомив Марко Ткачук. Він наголосив: обраний АРМА оцінювач для проведення об’єктивної оцінки вартості активів мав би звернутися до IDS Ukraine за інформацією,  проте на даний час до компанії ніхто не звертався. З цього можна зробити висновок, що оцінювач не зацікавлений у проведенні належної оцінки.

IDS Ukraine вкотре закликає до застосування прозорих, професійних процедурних дій в межах законодавчого поля.