Новини та прес-релізи

«Моршинська» закликає владу забезпечити законні права непідсанкційних акціонерів компанії та привертає увагу до протиправних дій АРМА

Під час пресконференції «ТОП-5 порушень АРМА в роботі з заарештованими активами на прикладі кейса IDS Ukraine і ”Моршинської”», яка 18 вересня відбулась в інформаційній агенції Інтерфакс-Україна, представники компанії надали беззаперечні докази зловживань АРМА (Національного агенства з питань розшуку та управління активами) щодо активів компанії IDS Ukraine. Зокрема, Вадим Вичка, член ради директорів і директор з юридичних питань, та Маркіян Бем, який захищає у судах права непідсанкційних акціонерів компанії, наголосили на тому, що внаслідок прогалин у законодавстві та упереджених дій АРМА акціонери компанії, котрі жодним чином не підпадають під дію санкцій, позбавлені законних прав розпоряджатися своїми частками активу. При цьому вони навели приклади системних порушень закону з боку АРМА, що від самого початку відбувалися під час арешту 100% корпоративних прав найбільшого українського виробника бутильованої питної води – компанії IDS Ukraine («Моршинська», «Миргородська») та подальшого передання їх в управління найближчому конкуренту.

Вадим Вичка розказав ЗМІ про те, що зараз увага держави та медіа необґрунтовано концентрується лише на питаннях, пов’язаних із позбавленням прав власності підсанкційних акціонерів, хоча їм належить менше половини – лише 49,99% акцій компанії. Водночас права доброчесних акціонерів зовсім не враховуються та грубо порушуються – вони позбавлені можливості вчиняти будь-які дії зі своїми активами відтоді, як суд здійснив арешт усіх 100% корпоративних прав IDS Ukraine. Він наголосив: «У контексті законопроєкту № 6233 АРМА згадує лише підсанкційних акціонерів, ніби інших взагалі не існує. Але питання не тільки в підсанкційних акціонерах… в ІDS Ukraine є понад 50% непідсанкційних акціонерів, серед яких громадяни Великої Британії, уряд Грузії, батько-засновник «Моршинської» Всеволод Білас. Що робити з ними? Право приватної власності є непорушним. Судовий арешт частки активів має залишати непідсанкційним акціонерам їхні законні права володіти та користуватися своїм майном, брати участь в управлінні компанією та визначати її стратегію».

При цьому Вадим Вичка зазначив, що може бути цивілізований і законний вихід з цієї ситуації. Він оприлюднив пропозицію, яку зараз активно обговорюють у спільноті Європейської бізнес-асоціації: внести зміни до законодавства та надати непідсанкційним акціонерам право пріоритетного одержання від АРМА активів в своє управління: «Чому не надати таким акціонерам, які є в IDS Ukraine та в інших подібних кейсах, пріоритетне право стати управителями переданих до АРМА активів? Чи хтось вважає, що сторонній управитель, а тим більше конкурент, зацікавлений у збереженні активу більше, ніж його законні власники? Ми вважаємо, що інтереси держави й інтереси непідсанкційних акціонерів, які зацікавлені в розвитку активу та збільшенні його вартості, повністю збігаються», – пояснив Вичка, коментуючи відповідні положення інтерв’ю новопризначеної голови АРМА Олени Думи.

Але прогалини в законодавстві, яке зараз не передбачає можливості вилучати на користь держави виключно частки активів підсанкційних осіб, не єдина проблема, з якою сьогодні вимушено має справу IDS Ukraine. Якщо підсумувати, то кейс IDS Ukraine демонструє цілу низку грубих порушень законодавства та протиправні дії з боку АРМА і судової системи, які супроводжують процес арешту активів та передання їх призначеному управителю. Вадим Вичка виділив такий перелік 5 найбільших порушень:

1. З процесуальної точки зору АРМА не має самого предмета передання чогось в управління, бо корпоративні права не є речовими доказами й акціонери навіть за умови судового арешту все одно мають право володіти та користуватися ними.
2. Намір передати активи IDS Ukraine в управління найближчому конкуренту (ТОВ «Карпатські мінеральні води», ТМ «Карпатська джерельна») – це загроза монополізації галузі, а також фактичне знищення бізнесу IDS Ukraine через нечесну конкуренцію та неринковий перерозподіл ринку бутильованої мінеральної води.
3. ТОВ «Карпатські мінеральні води», якого АРМА призначає управителем, не має ліцензії Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку, що є необхідним для управління корпоративними правами. І взагалі, як видно з представлених цією компанією до АРМА документів, вона збирається управляти не корпоративними правами, а майном IDS Ukraine, що не передається в управління. Іншими словами це можна назвати рейдерським захопленням.
4. АРМА не забезпечило вчасну оцінку активів IDS Ukraine, таким чином є загроза заниження їхньої вартості, зокрема і вартості частки непідсанкційних акціонерів. Як мінімум, це загрожує заниженням відповідальності за його неефективне управління обраною компанією, а в разі якщо продаж активу відбудеться – недоотриманням коштів державним бюджетом України після його продажу.
5. АРМА всупереч законодавству не планує чекати, доки Антимонопольний комітет України вирішить, чи можна надати «Карпатській джерельній» дозвіл на економічну концентрацію.

З огляду на всі ці факти, IDS Ukraine вимагає від держави скасування конкурсу АРМА на вибір управителя, який відбувся з чисельними порушеннями, не враховує права непідсанкційних акціонерів компанії, фактично сприяє рейдерському захопленню компанії найближчим конкурентом та продовжує тягнути за собою інші протиправні дії.

«Сьогодні інтереси держави в економічній сфері – це забезпечення функціонування підприємств, які генерують податкові надходження до бюджету та забезпечують українців роботою та гідною заробітною платою. Завтра – бюджетні надходження для відбудови країни. IDS Ukraine є найбільшим платником податків у своїй галузі сьогодні. Кошти від законним чином конфіскованої частки підсанкційних акціонерів підуть у бюджет – чи то на воєнні потреби, чи то на післявоєнне відновлення, – пояснив вимогу компанії Вадим Вичка. – Тому ми віримо, що держава зацікавлена у збереженні таких підприємств, як наше. Ми будемо звертатися до всіх інстанцій, включаючи вище керівництво держави, аби домогтися справедливості у боротьбі проти беззаконня та рейдерського свавілля. Може, хто і вважає, що війна все спише: і рейдерам, і чиновникам, які їх покривають – але насправді все не так. Зараз, як ніколи раніше, добре видно, кому болять інтереси держави, а кому – тільки своя кишеня».

IDS Ukraine розглядає питання, що сьогодні були винесені на пресконференцію як надзвичайно важливі для української економіки й українського суспільства загалом. Бізнес-спільнота має опрацювати засоби протидії неправомірним діям АРМА, щоб від них не страждали українські компанії, у структурі власності яких є як частка підсанкційних осіб, так і акціонерів, до яких не застосовано жодних санкцій. Громадяни України мають бути свідомі того, що крім трагічних втрат сьогодення недолугі дії чиновників можуть спричинити колосальні фінансові збитки для країни в майбутньому. Бо ті підсанкційні активи, які через заангажованість й особисті інтереси чиновників і непорядних комерсантів, потраплять до рук рейдерів, уже ніколи не принесуть доходів державі. А за недбалість чи, що ще гірше, навмисні дії корисливих осіб розплачуватимуться українці, адже саме з їхніх податків влада вимушена буде виплачувати грошові компенсації на користь тих непідсанкційних акціонерів, чиє майно було конфісковано в юридично некоректний спосіб.
Адвокат непідсанкційних акціонерів IDS Ukraine Маркіян Бем, виступаючи на пресконференції, розповів, що НАБУ розпочато досудове розслідування щодо дій окремих посадових осіб, причетних до спроби рейдерського захоплення активів компанії. «Такі масштаби та кількість порушень у справі однієї компанії яскраво свідчать про існування протиправної змови, спрямованої на захоплення активів «Моршинської». Ситуація виглядає як класична рейдерська схема. Заручившись підтримкою державних структур, одна компанія — ТОВ «Карпатські мінеральні води» — під ширмою управління корпоративними правами намагається захопити повний контроль над активами й операційною діяльністю іншої компанії — IDS Ukraine. З огляду на те, що у цій змові задіяні представники державних органів, ми подали заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 364 Кримінального Кодексу України ”Зловживання службовими повноваженнями”», – сказав він.


Додаткова інформація: pr@morshynska.ua