Новини та прес-релізи

Офіційна позиція компанії стосовно недобросовісних дій конкурента

Як нам стало відомо, виробник води ТМ «Карпатська джерельна» почав вчиняти дії, які є нічим іншим як проявом недобросовісної конкуренції. Нас проінформували про те, що ТОВ «Карпатські мінеральні води» / ТОВ ТД «Карпатські мінеральні води» ведуть переговори з мережами з метою просування своєї продукції і витіснення з ринку «Моршинської», позиціонуючи себе як управитель нашої компанії. Для досягнення конкурентних переваг, використовуючи ситуацію, що склалась навколо наших компаній, ТОВ «Карпатські мінеральні води» / ТОВ ТД «Карпатські мінеральні води» нав’язують мережам пропозицію закуповувати «Моршинську» виключно в комплекті з «Карпатською джерельною». При цьому, не маючи жодних правових підстав, конкурент веде перемовини з позиції представника наших компаній – їх управителя.

У зв’язку з цим хочемо повідомити Вам наступне:
Станом на сьогодні для компаній ПрАТ «ІДС» та ПрАТ «МЗМВ «Оскар» не призначено жодного управителя. Наші компанії продовжують вести свою господарську діяльність, не припиняючи жодного проекту чи контракту, не зважаючи на незаконні дії АРМА та «Карпатської джерельної».

Згідно діючого законодавства призначенню управителя, шляхом укладення договору управління між АРМА та ТОВ «Карпатські мінеральні води», передують ряд обов’язкових процесуальних заходів, а саме:
1. Згідно Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» арештовані активи підлягають оцінці, яка здійснюється визначеними за результатами конкурсу суб’єктами оціночної діяльності. 13.03.23 р. АРМА оголошено конкурс на проведення оцінки активів. Прийом документів завершився 23.03.23 р. Станом на сьогодні переможця конкурсу не оголошено. Після оголошення переможця розпочинається процес оцінки арештованих активів.

2. Відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» отримання в управління/набуття у власність суб’єктами господарювання активів/корпоративних прав, зокрема шляхом відкритих конкурсних процедур, може підпадати під визначення концентрації і потребує отримання дозволу Комітету у випадках перевищення порогових показників. Концентрація, яка потребує дозволу Комітету, забороняється до надання дозволу на її здійснення. До надання такого дозволу учасники концентрації зобов’язані утримуватися від дій, які можуть призвести до обмеження конкуренції та неможливості відновлення початкового стану. Ми переконані, що заява до АМКУ не була подана, адже передбачає надання цілого ряду даних з боку нашої компанії, а до нас з цього приводу вказані особи не звертались. В будь-якому разі процес отримання дозволу на концентрацію займає декілька місяців.

Підсумуємо, тільки після проведення оцінки активів, отримання дозволу від АМКУ на концентрацію, укладення договору управління, який має відповідати положенням ЦКУ, управитель вступає в свої права, але ні днем раніше. Без проходження цих етапів і дотримання всіх правових вимог ніхто не має права називати себе чиїмось управителем. Такі незаконні дії з боку конкурента є ніщо інше, як свідоме і цілеспрямоване введення інших гравців ринку в оману задля досягнення своїх бізнес-інтересів.

Окремо варто зазначити, що навіть після проходження всіх процесів, описаних вище, призначений управитель відповідно до Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» може отримати статус управителя лише активами у вигляді акцій, що надасть можливість приймати рішення з питань порядку денного на загальних зборах акціонерів. Тобто рішень, які знаходяться поза межами безпосереднього здійснення управління операційною діяльністю IDS Ukraine. Більше того, управитель відповідно до згаданого Закону, буде зобов’язаний погоджувати всі свої рішення щодо діяльності компанії з власниками арештованих активів – Кіпрською компанією International Distribution Systems Limited. В нашому випадку це означає, що ТОВ «Карпатські мінеральні води» без рішення і згоди наших акціонерів – не може вчиняти будь-яких дій, пов’язаних з стратегічною та операційною діяльністю компанії. Наші акціонери ніколи не підуть на свідоме знищення багаторічного конкурентоспроможного бізнесу, на яке, як ми всі бачимо націлена «Карпатська джерельна».

Найближчими днями, безпосереднім акціонером – кіпрською International Distribution Systems Limited буде подано позов про визнання незаконним та скасування рішення АРМА, щодо визначення переможця конкурсу.

Додатково хочемо наголосити, що ми категорично не погоджуємось з рішеннями і діями АРМА, вважаємо їх такими, що порушують цілий ряд правових норм. Це ж стосується і нашого конкурента: ми засуджуємо дії з боку «Карпатської джерельної», які шляхом підлих маніпуляцій і повним ігноруванням норм права та звичаїв чесної ділової практики, намагаються витіснити нас з ринку. Ми – за чесну і відкриту конкурентну боротьбу, в якій немає місця підкилимним іграм та тиску на партнера, ми – за вільний вибір партнерів в бізнесі і вільний вибір споживача купляти те, що йому до смаку, а не, що йому намагаються нав’язати!