Відповідь IDS Ukraine на заяву АРМА від 21.09.2023 р.

Сьогодні ми ознайомилися з офіційною заявою АРМА щодо кейса IDS Ukraine – АРМА не має підстав для скасування конкурсу на управління активами «Моршинська» – arma.gov.ua.

Насамперед хочемо вкотре наголосити, що IDS Ukraine підтримує санкційну політику України та стягнення в дохід держави активів підсанкційних осіб. Серед акціонерів IDS Ukraine є підсанкційні особи, однак їхні частки не перевищують 50%. Вилучення цих часток повинно вирішуватись у законний спосіб, щоб не порушувати прав непідсанкційних акціонерів компанії, які володіють більш як 50% акцій IDS Ukraine та мають повний контроль над її управлінням.

Процеси, що відбуваються в межах кримінального провадження, пов’язаного з активами IDS Ukraine, арештом та переданням цих активів в управління АРМА та ТОВ «Карпатські мінеральні води», не мають нічого спільного із вилученням активів підсанкційних осіб. Натомість під прикриттям розслідування кримінального провадження відбувається протиправне захоплення активів IDS Ukraine прямим конкурентом – ТОВ «Карпатські мінеральні води».

Позиція АРМА, викладена у статті:

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) не має законних підстав для оголошення нового конкурсу на управління 100 % корпоративних прав ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”» (880 000 простих іменних акцій вартістю 8 800 000 грн) та 100 % корправ ПрАТ «Індустріальні та дистрибуційні системи» (2500 простих іменних акцій вартістю 4 500 000 грн), які входять до компанії International Distribution Systems Limited.

Реальні факти:

• Ухвалами суду про арешт акцій власнику обмежено виключно право відчуження акцій, право володіти та користуватись акціями жодним судовим рішенням не обмежено. Відповідно, відсутні права/повноваження, що можуть бути передані АРМА будь-якому управителю, адже право користування акціями – це право здійснювати повноваження акціонера, ухвалювати рішення як акціонер – залишилось за наявними акціонерами. Наразі АРМА намагається передати ТОВ «Карпатські мінеральні води» те, що не було відібрано в існуючого акціонера. Йдеться про компанію International Distribution Systems Limited, яка є 100 % власником арештованих активів.
  • Слідчий суддя наклав арешт на корпоративні права IDS Ukraine як на речові докази. У цій справі корпоративні права представлено бездокументарними акціями та частками. Речовими доказами можуть бути лише матеріальні об’єкти. Жоден із видів корпоративних прав не належить до матеріальних об’єктів.

Позиція АРМА, викладена у статті:

У цьому документі зазначено, що громадяни РФ Міхаіл Фрідман (підсанкційна особа) та Герман Хан (фактичні власники Миргородського та Моршинського заводів мінеральних вод) «“розробили злочинний план для фіктивного виведення за удаваними угодами зі своєї власності активів, що  знаходяться на території України, а саме структур, які займаються виробництвом і реалізацією питної води та входять до структури “IDS Borjomi International”».

Реальні факти:

• Г. Хан наразі взагалі не є акціонером підприємств групи.
  • М. Фрідману, А. Косогову та П. Авену («Альфа Груп») належить частка в українських активах (IDS Ukraine), що є меншою за 50%. З початку повномасштабного вторгнення їх повністю усунуто від управління компанією.
  • Керівний склад українських компаній ніяк не пов’язаний із групою «Альфа», ніхто з них ніколи не працював у компаніях групи. Отже, представники групи «Альфа» юридично неспроможні «фіктивно виводити» активи групи.
  • Єдиним документом, який використовується стороною обвинувачення як доказ того, що активи IDS Ukraine «виводитимуться», є стаття на УП. Кримінальне провадження й арешт, що ґрунтуються на одній статті в ЗМІ, є нікчемними.

Позиція АРМА, викладена у статті:

На виконання законних ухвал суду (відповідно до ст. 19 Закону про АРМА), Агентство прийняло в управління згаданий вище актив та 8 лютого 2023 року ініціювало проведення відкритого та прозорого конкурсного відбору управителя. Під час запуску конкурсу АРМА забезпечило вільний доступ усіх учасників в вчасно надало інформацію про нього. У результаті 10 суб’єктів господарювання виявили бажання взяти участь у відборі.

Обраний 10 березня 2023 року переможець конкурсу ТОВ «Карпатські мінеральні води» (…)

Реальні факти:

• Арешт накладено та передано в управління АРМА акції українських компаній (цінні папери). Для управління ними в управителя повинна бути ліцензія НКЦПФР, досвід управління цінними паперами та кваліфікований персонал. ТОВ «Карпатські мінеральні води» (ТМ «Карпатська джерельна») не має нічого з переліченого й управлінням цінними паперами ніколи не займалось.
  • ТОВ «Карпатські мінеральні води» як виробник «Карпатської джерельної» є прямим і найбільшим конкурентом брендів IDS Ukraine «Моршинська»» та «Миргородська» на ринку мінеральних вод. За таких умов жодної зацікавленості у збереженні та примноженні переданого в управління активу «Карпатська джерельна» не може мати. Єдиною метою може бути привласнення, послаблення чи знищення активів конкурента. Про незацікавленість в ефективному управлінні «Моршинською» прямо заявив власник «Карпатської джерельної» в інтерв’ю Forbes.
  • Ще до завершення конкурсу «Карпатська джерельна» вдається до недобросовісних практик конкуренції: в неформальних розмовах із представниками торговельних мереж заявляє, що «Моршинська» під її контролем і нав’язує у такий спосіб власну продукцію. Це тільки підтверджує, що передання «Моршинської» такому управителю призведе до знищення найбільш знаного в Україні бренда мінеральних вод.

Позиція АРМА, викладена у статті:

ТОВ «Карпатські мінеральні води», дотримуючись вимог українського законодавства (зокрема, Закону України «Про захист економічної конкуренції»), подало заяву про концентрацію до Антимонопольного комітету України. Наголошуємо, що це зроблено на вимогу АРМА з метою дотримання однієї з основних вимог договору управління активами, а саме отримання дозволу на концентрацію, що є відкладальною обставиною у розумінні Цивільного кодексу України.

Реальні факти:

Згідно з чинним законодавством дозвіл на концентрацію ТОВ «Карпатські мінеральні води» повинно було отримати ще до завершення конкурсу з обрання управителя або впродовж 30 днів з дня оголошення його переможцем. Цих умов дотримано не було. Заяву до АМКУ ця компанія подала тільки 16 серпня 2023 року, коли всі визначені законодавством терміни спливли – ймовірно, виключно зважаючи на привернення нами уваги громадськості до кричущих порушень антимонопольного законодавства, здійснюваних АРМА в кейсі IDS Ukraine.

Позиція АРМА, викладена у статті:

«Профільне законодавство надає вичерпний перелік ситуацій, коли конкурс на визначення управителя арештованим майном оголошується нечинним. На відміну від декількох  конкурсів щодо інших активів, які раніше були скасовані, у цьому випадку працівники Агентства не виявили порушень, – прокоментувала голова АРМА Олена Дума. – Додам окреме запитання: чи справді проведення нового конкурсу означає захист прав міноритарних акціонерів? Впевнена, що ні. Оголошення та проведення процедури на платформі Prozorro займе близько двох місяців, а новий управитель зʼявиться не менш ніж за пів року. Отже, розпочати опрацювання договору управління активом Агентство зможе не раніше, ніж у травні 2024 року. Тим часом підприємство платитиме у бюджет України, яка перебуває у стані війни, значно менше коштів, ніж передбачено договором управління. Крім того, що буде з виробництвом і працівниками? Про це ми маємо попіклуватись уже зараз. Таким чином, пріоритетом АРМА є захист працівників і гарантії сплати податків до бюджету, а отже, дотримання законодавства та підписання угоди з обраним управителем, який згідно з договором гарантуватиме суттєві надходження до державної скарбниці та збереження робочих місць».

Реальні факти:

• Краще провести новий конкурс, аніж обрати управителя, який знищить актив. У результаті держава не отримає нічого, а непідсанкційні власники «Моршинської» позбудуться належного їм майна та підуть відстоювати свої права в міжнародні суди. Вони обов’язково виграють, і держава виплатить величезні суми за те, що чиновники АРМА не провели новий конкурс, прикриваючись відмовкою, що він займе цілих 6 місяців.
  • Упродовж останніх років підприємство сплачувало та продовжує сплачувати в бюджет України близько 700 000 000 грн на рік. Навіть війна на цю суму не вплинула, так чому на це має вплинути скасування протиправного конкурсу і проведення нового, юридично бездоганного? При цьому, викладаючи свою позицію, керівництво АРМА чомусь не зазначає, скільки «Карпатська джерельна» планує сплачувати податків з «Моршинської» як управитель. А також не згадує, які санкції можуть бути застосовані до «Карпатської джерельної» за невиконання нормативу зі сплати податків. Це відбувається вочевидь тому, що санкції мізерні. Тож «Карпатській джерельній» вигідніше знищити «Моршинську» і сплатити відповідні штрафи, аніж розвивати свого потужного конкурента – лідера ринку.
  • Виробництво та колектив IDS Ukraine  сьогодні, як і останні 20 років, успішно працюють на благо держави. Виробництво працює на повну силу, працівники продовжують отримувати достойну заробітну плату та соціальне забезпечення. Компанія зробить все від неї залежне, щоб так було й  надалі. Єдине, що негативно впливає на діяльність компанії – це оголошення про арешти, передання її активів в АРМА та в управління головному конкуренту, а також недобросовісна та антиконкурентна політика ТОВ «Карпатські мінеральні води».

Позиція АРМА, викладена у статті:

Крім того, скасування конкурсу на відбір управителя корправами ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”» та ПрАТ «Індустріальні та дистрибуційні системи» матиме негативний прецедент у контексті менеджменту аналогічними 1064 активами, власниками 100% корправ яких є особи, котрі посягають на територіальну цілісність України та сприяють війні.

Реальні факти:

Абсолютно деструктивний висновок: «якщо порушили закон, то йдемо до кінця». Замість виправити відверті порушення законодавства АРМА не робить цього, щоб не визнавати свою відповідальність за порушення та не нести за неї покарання за законом, а також щоб не дати іншим жертвам свавілля АРМА приводу оскаржувати відповідні протиправні дії.

Позиція АРМА, викладена у статті:

АРМА переконане, що ефективне управління такими активами є питанням загальнодержавної ваги та національної безпеки, адже внаслідок їхньої справної роботи до державного бюджету надходитимуть значні кошти. Неможливо ухвалювати будь-які інші рішення, допоки немає вироку в кримінальних справах та не надійшли ухвали суду щодо скасування арешту.

Реальні факти:

Епізод кримінального провадження, в межах якого наклали арешт на активи  IDS Ukraine, є фіктивним. Його єдиною метою є, власне, арешт активів компанії. Яскравим свідченням цього є те, що зазначене кримінальне провадження триває вже майже півтора року. Однак за останній рік у межах розслідування нібито протиправних дій М. Фрідмана щодо відчуження активів «Моршинської» не було зроблено нічого. Отже, ніякого вироку, очевидно,  ніхто не побачить, тому прикривати свої порушення цим приводом з боку АРМА є відвертим лицемірством.

Позиція АРМА, викладена у статті:

Також потрібно зазначити, що управління такими активами не потребує від управителя наявності відповідної ліцензії. Адже діяльність управителів арештованими активами у вигляді цінних паперів (акцій) за договорами управління, укладеними за АРМА, за своїм змістом не є тотожною жодному з видів професійної діяльності на ринках капіталу й організованих товарних ринках.

Реальні факти:

Згідно зі ст. 1045 глави 70 Цивільного кодексу України особливості управління цінними паперами встановлюються Законом України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки». Цей Закон містить чітку вимогу про наявність ліцензії НКЦПФР у суб’єкта, що здійснює управління цінними паперами (чи іншими фінансовими інструментами). А от ТОВ «Карпатські мінеральні води» такої ліцензії не має.

Позиція АРМА, викладена у статті:

Крім того, Агентство звертає увагу, що 6 вересня 2023 року суб’єкт оціночної діяльності надав АРМА та ТОВ «Карпатські мінеральні води» звіт про оцінку майна та рецензію на нього. Відповідно, ринкова вартість активів, що були предметом конкурсу, становить 1 488 517 000 грн.

Реальні факти:

Компанія провела власну оцінку, результати якої суттєво відрізняється від результатів, отриманих АРМА. Варто нагадати, що ні АРМА, ні обраний нею маловідомий і неавторитетний оцінювач  не володіють інформацією, необхідною для проведення такого оцінювання, і ніколи не зверталися до нас із запитом  у встановленому законом порядку щодо надання  достовірних облікових та інших внутрішніх даних компанії, що є  необхідні  для проведення коректних розрахунків. Імовірно тому, що в одержанні об’єктивних результатів АРМА і ТОВ «Карпатські мінеральні води» не зацікавлені – чим нижча вартість активів, тим менша відповідальність за їхнє збереження.

Позиція АРМА, викладена у статті:

Як неодноразово наголошувало АРМА, ухвалення проєкту закону № 6233 сприятиме ефективнішому управлінню корправами об’єктів, власниками яких є громадяни РФ і Білорусі, оскільки держава Україна не зобов’язана погоджувати свої дії з її ворогами. Цей законопроєкт є єдиним, що схвалив Комітет з питань антикорупційної політики, та рекомендований ним до розгляду в першому читанні.

Нагадаємо, що головна новація цього проєкту закону полягає у скасуванні вимоги до управителя обов’язково погоджувати свої дії із власником арештованих корправ.

Реальні факти:

Цей закон позбавить непідсанкційних власників майна, які не є громадянами Росії чи Білорусі і щодо яких немає жодних кримінальних проваджень, будь-якого контролю над діями АРМА й управителя. У разі ухвалення  проєкту закону № 6233 АРМА отримує необмежену владу над майном, а непідсанкційні власники позбуваються останніх гарантій захисту їхніх прав. Натомість, на нашу думку, більш правильним було б передати управління майном саме непідсанкційним власникам, які найбільш зацікавлені в його збереженні та примноженні.

Ми переконані, що для захисту державних інтересів АРМА повинне думати про те, як стягнути в дохід держави активи підсанкційних осіб, не порушивши при цьому права непідсанкційних власників. Бо інакше порушення їхніх прав обернеться для України багатомільйонними компенсаціями збитків цих осіб з кишені українських платників податків за рішеннями міжнародних судів, а для української влади – колосальними репутаційними втратами.

Позиція АРМА, викладена у статті:

Водночас Агентство вимушене констатувати значний медійний тиск ворожих до України кіл, що гальмують його ухвалення. Агентство пов’язує це з небажанням російських олігархів допускати ефективний менеджмент активів, прибуток з яких спрямовується до державного бюджету та на придбання військових облігацій, що сприяє обороноздатності країни.

Реальні факти:

Захист своїх законних інтересів від незаконних дій органів влади є правом кожної особи. Тому необдумане та необґрунтоване апелювання АРМА до держави із закликом про захист від  уявного тиску «ворожих кіл» і «російських олігархів» є звичайною негідною такої державної інституції маніпуляцією, спричиненою відсутністю аргументів по суті справи. А також є намаганням уникнути відповідальності за дискредитацію української влади й України своїми протиправними діями у кейсі IDS Ukraine.